سایت معرفی و نقد کتاب وینش
سایت معرفی و نقد کتاب وینش

اشتراک گذاری این مقاله در فیسبوک اشتراک گذاری این مقاله در توئیتر اشتراک گذاری این مقاله در تلگرام اشتراک گذاری این مقاله در واتس اپ اشتراک گذاری این مقاله در لینکدین اشتراک گذاری این مقاله در لینکدین

حدیث نفس : خاطرات رسته از فراموشی

نویسنده: حسن کامشاد

ناشر: نی

نوبت چاپ: ۹

سال چاپ: ۱۳۹۸

تعداد صفحات: ۶۰۸

شابک: ۹۷۸۹۶۴۱۸۵۲۱۸۶


تاکنون 1 نفر به این کتاب امتیاز داده‌اند
حدیث نفس

تاکنون 1 نفر به این کتاب امتیاز داده‌اند

تهیه این کتاب

برای بسیاری از ما «حسن کامشاد» با ترجمه‌هایش شناخته شده است، اما در این کتاب او از خودش، مسیری که آغاز کرده و در آن پیش رفته و مواجهه‌اش با پیشرفت‌ها و سقوط‌ها نوشته است. حدیث نفس، حدیث‌ شروع‌های دوباره است، بلند شدن‌ از پی افتادن. شاید حسن کامشاد نمی‌خواسته چنین مضمونی را روایت کند و فقط زندگی‌اش را روایت کرده است، اما مگر زندگی چیزی جز تسلیم نشدن است و شور و شوق زندگی چیزی جز بلند شدن از پی افتادن‌هاست؟


حدیث نفس خاطرات حسن کامشاد مترجم و نویسنده‌ است از دوران کودکی تا پیری با قلمی طناز و شیرین و زبانی استوار و زیبا که با فروتنی و بدون ادعاهای معمول در خاطرات نوشته شده است. جلد اول حدیث نفس سال ۱۳۸۸ منتشر شد و چند سال بعد جلد دومش و در چاپ های بعدی هر دو جلد در یک مجلد در آمد.

حسن کامشاد در این بازه‌ای که خاطراتش را نوشته است، چند حادثه‌ی بزرگ را دیده و روایت کرده است: کودتای ۲۸ مرداد، انقلاب اسلامی، جنگ و ….، اما اگر از منظر شروع دوباره بخواهیم کتاب را بببنیم، مهم‌ترین اتفاق در زندگی کامشاد کودتای ۲۸ مرداد است که زندگی او را زیر و رو می‌کند.
او که در آبادان همزمان با کار در شرکت نفت عضو فعال حزب توده بود، با کودتای ۲۸ مرداد در معرض بازداشت قرار می‌گیرد و از کار بیکار می‌شود.

 

زندگی در هول و هراس و بیکاری و شکست می‌گذرد که زندگی روی خوش به او نشان می‌دهد. ابراهیم گلستان او را می‌بیند و نه تنها کارش جور می‌شود که برای تدریس زبان فارسی در بیرون از ایران معرفی‌اش می‌کند و او آماده‌ی سفر می‌شود. ماجرا به قدری باورنکردنی است که یکی از بستگانش که نظامی است و پیش‌تر علاقه نداشت او را ببیند، خیال می‌کند که کامشاد به انگلیس وابستگی دارد و کار کار انگلیسی هاست و از او می خواهد که به انگلیسی‌ها توصیه‌اش را بکند.

حسن کامشاد معتقد است که آدم خوش‌شانسی است و بخشی از حدیث نفس روایت خوش‌اقبالی‌های اوست در زندگی و روزنه‌ای به امید می‌گشاید.

نقد این کتاب را در اینجا بخوانید.

 

حسن کامشاد
حسن کامشاد


درباره نویسنده 

وقتی کتاب را می‌خوانیم با «حسن کامشاد» بیشتر آشنا می‌شویم. او که پسر حاج سیدعلی‌آقا میرمحمدصادقی بود و در ۴ تیرماه ۱۳۰۴ هجری قمری یا 1318 شمسی در اصفهان به دنیا آمد و در ۴ تیرماه ۱۳۸۵ شروع به نوشتن این خاطرات کرد یعنی درست در 81 سالگی.

کامشاد سال‌ها استاد زبان فارسی در دانشگاه کمبریج بوده و در دانشگاه کالیفرنیا درس داده و همچنین از مسئولان شرکت ملی نفت ایران بود.

تاریخ چیست؟، تاریخ بی خردی تنها دو نمونه از 30 جلد اثر دیگر از ترجمه‌های اوست.


بخشی از کتاب حدیث نفس


* از ناخدا خواهش کردم مرا در نخستین نقطه خشکی از کشتی پیاده کند. کشتی حدود یک کیلومتریِ بندر لنگر انداخت و یک قایق موتوری سحرگاه آقای مدیر بیمار را به خشکی رساند. افتان و نالان، پرسان پرسان، در گرگ ومیش سپیده‌دم ایستگاه راه‌آهن را پیدا کردم. ایستگاه چندتا اتاقک و یک سکوی ممتد بیش نبود، پرنده در آن پر نمی زد. روی نیمکتی دراز کشیدم و به خوابی ژرف فرورفتم. با صدای سوت قطار از خواب پریدم. قطار خلوت بود، در کوپه ای آسوده آرمیدم. از وضع خودم خنده‌ام گرفت. مدیر کشتیرانی!

 


* می‌گفتند انگلستان تنها جای دنیاست که تا کسی لب به سخن گشاید می توان بی‌درنگ گفت از چه طبقه است و پدرش به کدامین مدرسه رفته است. اکنون (کم وبیش بیست سال بعد) چهل وپنج درصد ساکنان لندن از حدود صدوهفتاد کشور دیگر آمده‌اند و به بیش از سیصد زبان صحبت می‌کنند. سیل مهاجران از همه نقاط جهان، به ویژه از کشورهای «مشترک المنافعِ» بریتانیا، لندن را از نظر نژادی و فرهنگی و چندگونگی مذهبی، پرتنوع‌ترین شهر جهان کرده است.

اگر سمیوئل جانسون به جای قرن هجدهم حالا در لندن می‌زیست و، به قول خودش، «کثرت سکنه بشری» و نیز دشواری تردد در این شهر را می‌دید، چه می‌گفت؟به هر تقدیر، ما بایست در این شهر بی در و پیکر خانه و زندگی از نو پی نهیم.

نویسنده معرفی: گیسو فغفوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *