ادبیات کودک و نوجوان، ادبیاتی است که همیشه در نسبت با مخاطبش تعریف میشود. نوجوانی در حقیقت دورهی انتقال از کودکی به بزرگسالی است و به همین دلیل میتوان ادعا کرد ادبیات نوجوان، پلی است که مخاطبش را به دنیای بزرگسالی میرساند. وضعیت مرزی دوران نوجوانی و معلق بودن میان کودکی و بزرگسالی، پررنگترین ویژگی این دوره است که در تعاریف بسیاری از صاحبنظران مشترک است. بنابراین ادبیات نوجوان، ادبیاتی است که مضامینی را جستوجو میکند که با این مخاطب در حال عبور همخوانی داشته باشد.
این پروندهی وینش با سه یادداشت اصلی و لیست رمانهای نوجوانی که تاکنون در سایت ما نقد و معرفی شدهاند به رمان نوجوان میپردازد.
یادداشت اول پرونده، نوشتهای است دربارهی چیستی «رمان نوجوان» و تفاوتهای نسبیاش با کتابهای کودک و ادبیات بزرگسال. یادداشتی که رمان نوجوان را بر لبهی بیم و امید تعریف میکند و از دیگر ویژگیهای آن برایمان میگوید.
بر لبهی بیم و امید
علاوه بر یادداشتی دربارهی رمان نوجوان و ویژگیهای آن زهرا ماهری گفتوگویی با نوجوانها انجام داده تا از برداشت و نگاهشان نسبت به ادبیات نوجوان بگویند. آنها که اغلب رمانهای نوجوان را درگیر کلیشهها توصیف میکنند از تجربههای خواندنشان در این گزارش به خوبی صحبت کردهاند.
نوجوانهایی که از ترکیب «کتاب نوجوان» بیزارند
مطلب سوم به مرور کتاب اقلیم هشتم از محسن هجری میپردازد. نویسنده در این رمان تاریخی برای نوجوانان از داستان زندگی شیخ اشراق یا همان شهابالدین سهروردی گفته است.
وقتی هفت اقلیم، جایی برایت نداشته باشد…
در نهایت میتوانید لیست رمانهای نوجوانی که تا به حال در سایت وینش مرور شدهاند را در زیر ببینید:
در جستوجوی واقعیت
لطفاً با خنده رکاب بزنید
پله در سرزمین عجایب
رویای بازگشت به سرزمین پدری
قرار نبود همهچیز اینقدر غمگین باشد
جادوی قصه
عصایی برای عبور از سختیهای جنگ
جدال با تاریکی
معلق میان تاریکی و روشنایی
سه داستان جذاب به هم پیوسته
داستانی با عطر و طعم امید
یک قوطی خالی از غول
Thanks for clicking. That felt good.
Close