هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد
نویسنده: ان بوگل
مترجم: علی موسوی ده شیخ
ناشر: مون
نوبت چاپ: ۱
سال چاپ: ۱۴۰۲
تعداد صفحات: ۱۴۴
شابک: ۹۷۸۶۲۲۵۹۱۴۶۷۴
معرفی کتاب »هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد»
وقتی از کتابخوانی حرف میزنیم، اغلب روی خودِ کتاب تمرکز میکنیم، اما بخش زیادی از زندگیِ کتابخوانی به خواننده در نقش مشارکتکنندهای فعال بستگی دارد. گاهی با تمام وجود از خواندن کتابی لذت میبریم که از اعلامکردنش احساس شرم میکنیم. چون بیشتر آدمهای اطرافمان آن را کتاب خوبی نمیدانند. این شرم در خصوص استاد ادبیاتی که «هملت» را نخوانده هم صدق میکند. گاهی پیش میآید که برنامهای برای خواندن یک کتاب بهخصوص نداریم. اما آن کتاب ما را پیدا میکند!
گاهی قصهها در اوج غمگینبودن ما را به قلهی لذت میرسانند. گاهی نمیدانیم قفسههای کتابخانهی شخصیمان را چگونه بچینیم و مرتبشان کنیم. بعضی از ما لذت کتابفروشی را حتی شده برای یک روز تجربه کردهایم و ساعتها حرف درموردش داریم. این خوشیها و ناخوشیهای کتابخوانبودن در سفر مکتوبی که «ان بوگل» ترتیب داده، همراه مخاطب هستند. «هر بار که به سمت کتاب خوبی برگردیم، همیشه حرف تازهای برای گفتن دارد. نه آن کتاب سابق است و نه ما همان کتابخوان سابق.»
ما کتاب خوانیم. کتابها بخشی جدانشدنی از زندگی و سرگذشت ما هستند. خواندن برای ما صرفاً نوعی سرگرمی یا وقتگذرانی نیست؛ نوعی سبک زندگی است. نویسنده، ان بوگل، در کتاب سعی کرده است که با نوشتن این کتاب، باورها، عواطف و تجربیاتش دربارهی کتاب و کتابخوانی را با خواننده به اشتراک بگذارد. او در کتاب، موضوع شخصیبودنِ کتابخوانی را عمیقاً بررسی میکند.
ان بوگل در کتاب بر این موارد تأکید دارد، اینکه چه عناصری ما کتابخوانها را شکل میدهند و ما چه اثری بر کتابها داریم. چگونه خواندن، چگونگی انتخاب کتابهای خوب و اثرات خواندن کتابهای بد را کاوش میکند. بررسی خواهد کرد که چرا با بعضی از کتابها ارتباطی بسیار قوی برقرار میکنیم. به زندگی کتابخوانهای دیگر هم نگاهی اجمالی خواهد انداخت و از هر دقیقهی آن لذت خواهیم برد. زیرا خودمان هم از همان دسته آدمها هستیم.
کتاب شامل 21 فصل کوتاه است. نویسنده در هریک از آنها، به موضوعات مختلف دربارهی کتاب و کتابخوانی، کتابخوانها و خورهی کتاب می پردازد. او در حین مرور خاطرات و تجربههای زیستهاش در ارتباط با کتابها، در جاهایی از متن صریح و شفاف و گاهی هم ضمنی، توصیههایی ارائه میکند که برای کسانی که در آغاز مسیر کتابخوانی هستند مفید و ارزشمند است. بهعنوان نمونه، در فصل هشتم کتاب با عنوان«چگونه قفسهی کتابها را سازماندهی کنیم؟» چهارده توصیهی مفید دربارهی سازماندهی کتابها به کتابخوانها میکند.
در فصل دهم با عنوان «دردسرهای کرمِ کتاب بودن» نویسنده با قلمی خوب و صمیمی به حدود سی دردسر مشترک کتاببازها، همچون پرشدن سقف مجاز امانت در کتابخانه، مشکلات مربوط به حملونقل کتابها و جادادن آنها در خانههای کوچک امروزی، دشواری تصمیمگیری دربارهی انتخاب کتابهایی که قرار است با خود به مسافرت ببریم که نتیجهی آن میشود بردن دوازده کتاب برای سفری پنجروزه! اشاره میکند.
ساختار کتاب
کتاب با نمونههای خوب از سخنان تعدادی نویسندهی مشهور و با تصویر کتابخانهی شخصی ده نویسنده آغاز شده است. سپس فهرست مندرجات با مقدمه و 21 فصل کتاب و صفحات پایانی، صفحهی سپاسگزاری، دربارهی نویسندهی کتاب و تبلیغ کتابهای نشر مون آورده شده است. در متن کتاب تصاویر سیاه و سفید وجود دارد. در فهرست 21 فصل کوتاه با موضوعات مرتبط به هم دربارهی کتاب، کتابخوانی، قفسهی کتابها، مواد خواندنی، خورهی کتاب و موضوعات دیگری اشاره شده است.
در برخی از صفحات متن کلمهها، واژههای خاص یا اصطلاحاتی که نیاز به توضیح داشته به صورت پانویس در صفحهی مورد نظر نوشته شده است. نگارش و ترجمهی کتاب خوب و روان است. زبان نگارش کتاب زبان معیار است. صفحهآرایی کتاب خوب و با طراحی خاص و متفاوت است که برای مخاطب جذاب و جالب است. طرح روی جلد کتاب با عنوان و محتوای متن کتاب همخوانی دارد. کتاب بدون کتابنامه است.
کتاب به چه کسانی پیشنهاد میشود
کتاب به علاقهمندان موضوعات: کتاب و کتابخوانی و انواع مواد خواندنی، خورهی کتاب، وبلاگ نویسی و پادکست پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب
کتابخوان عزیز، هر رازی که داری، وقتش رسیده برملایش کنی. اعترافاتت را میشنوم، اما نگران آمرزش نباش. این رازها گناه نیست، فقط راز است. نیازی به پشیمانی نیست.
من که کتابخوانی تمامعیارم، ساعتهای بیشماری را عاشقانه صرف پیداکردن کتابهای مناسب برای خودم میکنم. ازنظر من آن ساعتها تلف نشدهاند، بخشی از لذت خواندن برنامهریزی برای خواندن است. اما متوجه شدهام که گاهی هرچقدر هم مقاومت کنم، این کتابها هستند که غیرمنتظره به سراغم میآیند، نه برعکس.
بهترین کتابها متأثرمان میکنند و انواع و اقسام عواطف را در ما برمیانگیزند و گاهی هم دلمان را میشکنند.
آن خانهی کوچکِ کنار کتابخانه جایی است که منِ کتابخوان در آن رشد کردم و کتابخوانی تمامکمال شدم. بدون اغراق، هزاران کتاب آنجا خواندم. کتاب ما را به عمق زندگی دیگران میکشاند و با صفحهصفحهاش جهان را از دریچهی چشم دیگری نشانمان میدهد.
اگر عشقِ کتاب هستید و اساساً قفسهی کافی ندارید، توصیهی دکوراتورها را بیخیال شوید. کتابخوانها دوست دارند خودشان کشف کنند چه کتابی را میخواهند.
من کتابخوانی هستم که همیشه برایم سؤال بوده زندگی نویسندهها موقع نوشتن چه شکلی است. نویسندهها از معلمهای دبستان، اساتید دانشگاه و همکلاسیهایشان هم قدردانی میکنند. از کتابفروشی محبوب دوران بچگیشان، از کتابدارهایی که کتابهای قرضگرفتهشده برای خواندن و تحقیق را در قفسهها میگذاشتند یا از کتابفروشهایی که کتاب را با دست خودشان به مشتری تحویل میدهند، تشکر میکنند.
ثبت کتابها باعث شد زندگی کتابخوانیام به شکل دیگری تغییر کند. عمل نوشتن منبع الهامی برای خواندن بیشتر است.
دربارهی نویسنده
نویسندهی کتاب «ان بوگل» در سال 1978 در امریکا متولد شده است. او نویسنده و بلاگر مشهور امریکایی است که در سال 2011 وبلاگ معروف آن با نام « خانم دادرسی مدرن» را به راه انداخت که اسمش برگرفته از کتاب جین آستین است. او به شرح تجربیات خودش از خوانش کتابهای مختلف و معرفی کتاب میپردازد. بوگل در وبلاگش مطالبی دربارهی کتاب و کتابخوانی مینویسد. فهرستهایی که از کتابها تهیه کرده از محبوبترین مطالب وبلاگش است.
او در بین کتابخوانها، نویسندهها و ناشران به ذائقهسازی شهرت دارد. در سال 2016 پادکستی تحت عنوان «بعدش چه بخوانیم؟» به راه انداخت. این برنامهی پرطرفدار به دلالی ادبی، کتابدرمانی و همهی موضوعات مرتبط با کتاب و کتابخوانی اختصاص دارد. ان در لویی ویل، کنتاکی، در کنار همسر و چهار فرزندش زندگی میکند. بهغیراز کتاب فوق، آثار دیگر نویسنده « فکر و خیال زیادی ممنوع»، «زیاد فکر نکنید»، «ترجیح میدهم کتاب بخوانم»، «آدمهای اهلمطالعه»، «زندگی کتابخوانی من» هستند.
نویسنده معرفی: آزادمهر دانش
نوشتهها و کتابهای مرتبط