سفر تنهایی؛ من ساکن سفرم …
سفر با اندیشه آغاز میشود. همان لحظهای که جرقه (ایده) رفتن به سفر در ذهن روشن میشود سفر شروع شده و در مرحله بعد میرسیم به یافتن پاسخ پرسشهای دیگری که ذهن را درگیر میکند: کجا؟ کدام مسیر؟ تنهایی یا گروهی؟ چه مدت؟ چقدر (حدود) بودجه؟ … با توجه به انتخاب نوع سفر، چالشها و پروژههای مختلف شکل میگیرند. وقتی از فضای امن خود خارج میشویم، بخشی از کنترل امور از دست خارج میشود. آنجاست که میگویند مقصد سفر نیست بلکه طی مسیر از ابتدا تا انتها، خود سفر است. سفر از مهمترین عوامل رشد و توسعه فردی و اجتماعی انسان و جوامع است. با شکلگیری تمدنها در تاریخ جوامع بشری، سفر از شکل جمعی به سمت خردتر حتی شکل کاملا انفرادی آن تحول پیدا کرده است. جدای از سفر بیرونی، سفرهای قهرمانی و عارفانه باعث فروتنی انسانهاست و کشف عظمت و پهناوری جهان به طور ملموسی حس میشود.
سفر با اندیشه آغاز میشود. همان لحظهای که جرقه (ایده) رفتن به سفر در ذهن روشن میشود سفر شروع شده و در مرحله بعد میرسیم به یافتن پاسخ پرسشهای دیگری که ذهن را درگیر میکند: کجا؟ کدام مسیر؟ تنهایی یا گروهی؟ چه مدت؟ چقدر (حدود) بودجه؟ … با توجه به انتخاب نوع سفر، چالشها و پروژههای مختلف شکل میگیرند. وقتی از فضای امن خود خارج میشویم، بخشی از کنترل امور از دست خارج میشود. آنجاست که میگویند مقصد سفر نیست بلکه طی مسیر از ابتدا تا انتها، خود سفر است. سفر از مهمترین عوامل رشد و توسعه فردی و اجتماعی انسان و جوامع است. با شکلگیری تمدنها در تاریخ جوامع بشری، سفر از شکل جمعی به سمت خردتر حتی شکل کاملا انفرادی آن تحول پیدا کرده است. جدای از سفر بیرونی، سفرهای قهرمانی و عارفانه باعث فروتنی انسانهاست و کشف عظمت و پهناوری جهان به طور ملموسی حس میشود.
ممکن است در آغاز سفر شما حرفی برای گفتن نداشته باشید، اما سفر در پایان از شما یک نویسنده میسازد. (ابن بطوطه)
سفر تنهایی؛ من ساکن سفرم …
سَفَر کلمهای با ریشه عربی با معنیهای مختلف که به طور اهم عبارتند از: جابهجایی، رحلت، سیاحت، کوچ، مسافرت، مهاجرت، نقل مکان و در زبان فارسی؛ رهنوردی، رهسپاری و نورد است.
امروزه سبکهای سفری مختلفی در جهان وجود دارد. از سفرهای تنهایی رفتن تا سفرهای دستهجمعی، با تور به سفر رفتن یا بدون تورهای سفری و … میتوان تنها به سفر رفت و از شرکتهای گردشگری بهره برد. در مقابل میتوان گروهی، خانوادگی و …با /بدون کمک راهنما و شرکتهای مرتبط به سفر رفت.
طراحی سفر بدون کمک شرکتهای گردشگری هم عالمی دارد. طراحی چه برای سفر تنهایی و چه برای سفرهای گروهی، نیازمند تواناییهای مختلف بهخصوص دانش زبان، پذیرش مسئولیت بالا و صرف زمان بیشتر و البته آمادگی برای مواجه با چالشهای مختلف و گاه طاقتفرساست.
سفرهای تنهایی زیادی را تجربه کردم ولی هر کدام به نوعی سفر تنهایی کاملی حساب نمیشد. یکی ماموریت کاری بود و شرکت کارهای گرفتن ویزا، اقامت و … را انجام داده بود و در بقیه سفرها برای اقامت مهمان دوست، آشنا و یا فامیل بودم.
تا این که تیر ماه 1395، به همسرم حکم ماموریت ورزشی برای صعود به قله البروس داده شد. همانموقع، جرقه همزمان در سفر بودن با همسر و در یک کشور در ذهنم زده شد. با شرکت هماهنگکننده سفرشان تماس گرفتم و تقاضای خدمات ویزا، پرواز و اقامت برای سنپترزبورگ، مسکو و …را دادم.
بعد از یک هفته پیگیری متوجه شدم که قرار است اینبار همه مراحل سفر را خودم به تنهایی انجام بدهم. گروه سفرشان مردانه بود و خیلی مایل نبودند که حتی فقط در پرواز همسفر باشیم.
به سایتهای پیشنهادی جناب اینترنت lonely planet و trip advisor مراجعه کردم و انواع پروازها، اقامتها و جاهای دیدنی و فهرست بایدها و نبایدهای یک سفر دهروزه را تهیه کردم. و اینطور بود که یکی از به یاد ماندنیترین سفر زندگیام رقم خورد.
از شروع رسمی سفر یعنی پرواز از تهران اولین چالش شروع شد. شرکت آئروفلوت که یکی از قدیمیترین خطوط هوایی جهان است با تاخیری یکساعته باعث از دست دادن پرواز بعدی در این سفرم شد و کلی ماجراهای هیجانانگیز و شیرین دیگر برایم رقم خورد.
علیرغم این که همپای همیشگی سفرم بسیار همراه است ولی یک راحتی و سبکبالی مخصوصی را در این سفر تجربه کردم. کی؟ کجا؟ و چی؟ فقط و فقط به خودم بستگی داشت. شاید هم خستگی ناشی از برنامهریزی سفرهای گروهی در بازهی زمانی طولانی دلیل این سبکباری بود. به هر حال، هر باری که با ذوق داستان این اولین سفر تنهایی را برای دوستان و اطرافیان تعریف میکنم، بیشتر شنوندهها با تعجب بسیار نگاهم میکنند و گویا درک این موضوع برایشان سخت است. اما جزئیات سفر بماند برای نوشتهای دیگر.
در این مجموعهمقاله، موضوع سفر تنهایی از دیدگاه افراد باتجربه و گردشگر مختلف داخلی و خارجی از نیمقرن پیش بررسی میشود.
کتاب صحرا، کوهستان، دریا نوشته سو لدر راوی رویدادهای بسیار جذاب و مهیج سه زن در سه جغرافیای پرخطر و متفاوت جهان؛ صحرا، کوهستان و دریاست. روایتی الهامبخش از سفر تنهایی رابین دیویدسون، آرلن بلوم و نائومی جیمز و ذهنیت، شجاعت و قدرت چالشپذیری آنهاست.
نیمقرن پیش، شرایط جهان بسیار متفاوت بود. ارتباطهای مجازی وجود نداشت و دانش و آگاهی از محیطهای پرخطر هم به نسبت کمتر بود. در لینک زیر نوشتهای بر کتاب را میخوانید.
سفر تنهایی، زنان و جغرافیای پرخطر |
رابین دیویدسون یکی از زنان موثر در حوزه سفر، به خصوص سفر تنهایی و ثبت سفر به درون تنهایی است. او که در دهه سوم زندگی تجربه سفر نهماهه و تنها در صحرای مرکزی استرالیا را دارد، از تاثیرات سفر تنهایی و ارتباط آن با همهگیری کرونا میگوید.
دیویدسون سفرهای تنهایی زیادی را طراحی و اجرا کرده است. فیلم سینمایی با عنوان tracks درباره سفر نهماهه او در سال 2013 تولید شد که دیدنش کمی از حس و حال سفر تنهایی را منتقل میکند. در ادامه ترجمه متن مصاحبه او با مجله تایمز را میخوانید.
ثبت سفر به درون تنهایی |
بابک شمشیری، روانشناس، استادتمام فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه شیراز که خود یک گردشگر با تجربه و مربی ورزشی است، از نقش و جایگاه سفر در تاریخ تکامل انسان و تمدنهای انسانی میگوید.
او معتقد است سفر از مهمترین عوامل و علل رشد و توسعه فردی و اجتماعی انسان و جوامع است. از منظر جامعهشناسی و همچنین روانشناسی، عوامل متعددی برای تبیین تکامل انسان و شکلگیری تمدنها در نظر گرفته میشوند. عواملی همچون نیاز، تعامل و ارتباط، خرد و تفکر انسان، خلاقیت و توانایی ابزارسازی.
در این میان، سفر، پدیدهای است که به همه این عوامل گره خورده است. با شکلگیری تمدنها در تاریخ جوامع بشری، سفر از شکل جمعی به سمت خردتر حتی شکل کاملا انفرادی آن تحول پیدا کرده است. به طوری که در تاریخ چندصدسال پیش به این طرف شاهد شکلگیری و گسترش سفرهای کاملا انفرادی بودهایم.
امروزه از سفرهایی که افراد به صورت فردی آغاز کرده و در طول سفر با گروههای مختلف و یا افراد دیگر همسفر میشدهاند تا برسد به سفرهایی که کاملا به شکل تنهایی صورت میگیرند بسیار میخوانیم و میشنویم. برای خواندن مقاله کامل به لینک زیر مراجعه کنید.
کارکرد سفر تنهایی |
در سفری به منطقه حفاظتشده جنگلی در ارتفاعات، فرصتی پیدا شد تا به طور اتفاقی با مسلم ایراننژاد، نویسنده و عکاس کتاب 200 روز آشنا شوم. آنجا از نزدیک شاهد تجربه سفر تنهاییاش در جنگل انبوه و تاریک در نیمهشب بودم و همسفری تصادفی منجر به آشنایی بیشتر و مصاحبهای با او شد.
ایراننژاد علاوه بر اجرای سفرهای گروهی و تورهای آشنایی با موسیقی نواحی، تجربه سفرهای تنهایی به بخشی از سیبری، منطقه قفقاز، آسیای میانه، کوههای مریخی بلوچستان و منطقههای بکر جنگلی را دارد.
طوری از سختیها صحبت میکند که گویا از سفرهای تفریحی میگوید! درنگ در سفر برایش جایگاه مهمی دارد و برای نزدیک شدن به خود، سفرهای تنهایی را خارج از منطقه امن ترتیب میدهد. او مصاحبه شنیدنی هم با رادیو ماجرا در مورد بخش مغولستان انجام داده.
در لینک زیر قصه آشنایی با او و گفتوگوی کوتاهی را میخوانید.
سفرهای تنهایی خارج از منطقه امن |
سفر در فرهنگ عمومی در زمینههای مختلف کاربرد متفاوتی دارد.
در عرفان توجه قلب سالک به سوی مقصود را سَفَر میخوانند. این امر یکی از ارکان تصوف است که اهمیت و آداب خاصی دارد. در این سفر، مسافر: قلب سالک، مقصدِ سفر: نزدیک شدن به حضرت حق، راهنمای سفر: شیخِ سالک، و مرکبِ سفر: بدن سالک است.
سِفر واژهای عبری است، که به معنی کتاب است و اشاره به اَسفار خمسه یا پنج کتاب تورات -عهد قدیم- دارد و این پنجگانه عبارتاند از: سفر پیدایش، سفر خروج، سفر لاویان، سفر اعداد، سفر تثنیه و همگی از آفرینش خلقت و مهاجرت این قوم و آداب مرتبط میگویند. در بیشتر لغتنامهها مانند دهخدا، عمید، معین … درباره این موضوع نوشته شده است.
در ادبیات ایران، کتابی به نام سفر از محمود دولت آبادی اولینبار در سال 1347 منتشر شد.
در مقابل در ادبیات جهان، کتاب مشهور سفر قهرمان در سال 1949 از جوزف کمبل آمریکایی از نظریههایی در مورد سفر قهرمانی سخن میگوید. جوزف جان کمبل نویسنده اسطورهشناسی است که در مورد کهنالگوی قهرمانی میگوید که در بیشتر اسطورههای جهان مشترک است. کمبل آن را تک اسطوره یا اسطوره مشترک مینامد.
این الگوی مشهور بهخصوص در ادبیات نمایشی که همان سفر قهرمانی است دارای هفده مرحله است که در ذیل سه مرحله کلی “جدایی”، “تشرف” و “بازگشت” جای میگیرند.
در مرحلهی جدایی، قهرمان از دنیای عادی به دنیای ناشناختهها سفر میکند، مرحلهی تشرف، شرح ماجراهای او در دنیای ناشناخته است و بالاخره در مرحله بازگشت، او دوباره به دنیای عادی برمیگردد. در این مورد فیلمی هم تحت عنوان The Hero’s Journey در سال 1987 ساخته شد.
البته بیشتر اسطورهها تمام این مراحل را دارا نیستند و بعضی فقط روی یکی از این مراحل تمرکز دارند. بعد از انتشار این کتاب، نظریههای کمبل مورد استقبال طیف گستردهای از نویسندگان مدرن قرار گرفت و بر علوم مختلف و هنر تاثیر گذاشت. جمله معروف او “به دنبال سعادت خود باش” -Follow your bliss- است.
فیلمهایی چون جنگ ستارگان، ماتریکس و… متاثر از این تفکرند. کمبل خود متاثر از بزرگانی چون کارل یونگ، توماس مان، رابینسون جفرز، پابلو پیکاسو، نیچه و جیمز جویس بود.
در موسیقی آلبومی با نام سفر از نصرالله معین در سال 1366 انتشار یافت که برای بسیاری از ایرانیان تداعیگر خاطرات بسیاری است.
همچنین آلبوم سفر از گروه آبا که در سال 2021 منتشر شد، شروع دوبارهای بود برای این گروه که پس از چهل سال فعالیت هنری خود را از سر بگیرند و در صدر فهرست پرفروشها بایستند.
در سینما پنج فیلم با نام سفر از سال 1967 تا 2021 در کشورهای آمریکا، ایتالیا، هند و نروژ ساخته شد. بهرام بیضایی نیز فیلم کوتاهی دارد با همین عنوان که در سال 1351 آن را ساخت. این فیلم در همان سال برندهی جایزه مخصوص مجسمه طلائی از فستیوال بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان و همچنین برندهی جوایز بهترین فیلم کوتاه از جشنوارهٔ بینالمللیِ فیلمِ مسکو و شیکاگو شد.
در پایان این پرونده، بار دیگر همسفر میشویم با مسلم ایراننژاد و سیر و سیاحتی میکنیم در عکسهایی که در سفرهایش از او به ثبت رسیده.
سفر به روایت تصویر |
4 دیدگاه در “سفر تنهایی؛ من ساکن سفرم …”
خیلی ممنونم
بسیار جامع و با تعمق به این موضوع پرداخته شده
در میان خواندن مقاله یاد این کتاب ها افتادم کتاب هنر سیر و سفر اثر آلن دوباتن، کیمیاگر اثر پائولو کوئلیو و سیدارتا اثر هرمان هسه
چه جالب
بسیار جالب و خواندنی هست. ممنونم.لذت بردم و یاد داستان سفر اسطوره بین النهرین، گیلگمش افتادم که در جستجوی اکسیر حیات سفری پرچالش در پیش گرفت و داستان سیزارتا(بودا) که در جستجوی حقیقت به سفر رفت. ممنونم✅️
سپاس