ای پدر ما که بر روی زمینی!
گویا در دنیای ادبیات پدرانگی بیشتر از مادرانگی چالشبرانگیز است یا حداقل داستانهای زیادی وجود دارند که پدرها اگر آدم بد قصه نباشند دستکم بدجوری زندگی فرزندانشان را گرفتار دستانداز کردهاند! البته که داستانهای زیادی هم از پدرهای حامی و الهامبخش وجود دارد اما کیست که نداند ادبیات، عاشق سرک کشیدن به زوایای تاریک رابطههاست و ردپای بسیاری از زوایای پیچیده رابطه پدر و فرزندی حتی به افسانهها و قصهها هم میرسد. در این پرونده چند نمونه از این داستانها را معرفی و بررسی کردهایم، شاید این بررسی درک تازهتری از مفهوم پدری در دنیای امروز به ما بدهد.
ای پدر ما که بر روی زمینی!
نگاهی به شخصیت پدران در ادبیات
گویا در دنیای ادبیات پدرانگی بیشتر از مادرانگی چالشبرانگیز است یا حداقل داستانهای زیادی وجود دارند که پدرها اگر آدم بد قصه نباشند دستکم بدجوری زندگی فرزندانشان را گرفتار دستانداز کردهاند!
از رستم و سهراب تا داستانهای امروزی، پدران گاه رودروی فرزندان قرار گرفتهاند، گاه به دست آنان کشته شدهاند و گاهی خاطرهشان تا ابد سایه سنگینی روی زندگی فرزندان انداخته.
البته که داستانهای زیادی هم از پدرهای حامی و الهامبخش وجود دارد اما کیست که نداند ادبیات، عاشق سرک کشیدن به زوایای تاریک رابطههاست و ردپای بسیاری از زوایای پیچیده رابطه پدر و فرزندی حتی به افسانهها و قصهها هم میرسد.
در این پرونده چند نمونه از این داستانها را معرفی و بررسی کردهایم، شاید این بررسی درک تازهتری از مفهوم پدری در دنیای امروز به ما بدهد.
یکی از قدیمیترین رابطههای پرچالش پدر و پسری در ادبیات کهن خود ما وجود دارد. داستان رستم و سهراب گرچه چندان در داستانهای امروزی ادبیات فارسی راه نیافته اما در یکی از رمانهای نویسنده ترک زبان برنده نوبل به خوبی جاگرفته.
اما فقط رابطه پدر و پسری نیست که دچار چالش است. رابطه پدران و دختران نیز دستاندازهای خودش را دارد. یکی از نمونههای برجسته آن در آثار کلاسیک، نمایشنامه شاه لیر نوشته شکسپیر است.
شاید شاه لیر یا رستم فرصت چندانی پیدا نکردند تا درباره چالش خودشان با مسئولیت پدری بگویند اما پدرهای امروزی این فرصت را دارند. فاطمه ستوده تجربه پانزده پدر امروزی را به صورت یک مجموعه با نام پروژه پدری گردآوری کرده تا ببینیم پدر بودن در دنیای امروزی چه گرفتاریهایی دارد.
حالا که پدر شدن را از زبان پدرها شنیدیم بد نیست که به آن طرف قضیه هم نگاهی بیندازیم، یعنی نقشی که پدرها در زندگی بچههایشان داشتهاند. نمونه اول فرم زندگینامهای دارد که اورهان پاموک درباره پدرش نوشته است و در کتاب دوم شالاندون ماجرای شغل پدر را به شکل رمانی خواندنی درآورده است.
خوشبختانه این روزها در ادبیات کودک و نوجوان هم به ماجرای رابطه پدر و فرزندی توجه میشود. این داستانها تلاش میکنند خارج از کلیشههای رایج مسائل و مشکلات این رابطه را نشان دهند تا بچهها را هم به درک جدیدی از شرایط پدرانشان برسانند.
دو نمونهای که در اینجا انتخاب کردهایم یکی به رابطه دختر نوجوانی با پدرش پرداخته که ساکن آسایشگاه است و و دیگری پسری که از شغل پدر پزشکش کلافه است.
برای حسن ختام این پرونده دو شعر عاشقانه زیبا برای پدران از ادبیات جهان را با انتخاب و ترجمه فریده حسنزاده میگذاریم.
پدری
پدری