شب مردگان زنده
نویسنده: بنجامین هروی
مترجم: ایمان رهبر
ناشر: نشر خوب
نوبت چاپ: ۱
سال چاپ: ۱۴۰۰
تعداد صفحات: ۱۸۲
مجموعه یک فیلم، یک جهان سری کتابهایی در معرفی آثار برجسته و تاثیرگذار جهان سینماست. تک نگاریهای این مجموعه توسط منتقدان و فیلمپژوهان معروفی از سرتاسر جهان انجام گرفته و فیلمهای انتخابی طیف گوناگونی از ژانرها و مناطق مختلف است، از سینمای آسیای دور گرفته تا موج نو فرانسه.
هر کتاب علاوه بر اینکه به شناخت دقیق یک فیلم کمک میکند، نمونه آکادمیک خوبی برای یادگیری چگونگی تمرکز بر یک فیلم و کشف و بررسی آن است؛ از این جهت کتابهای این مجموعه میتوانند برای طیف گستردهای از مخاطبان از علاقمندان سینما و نقدنویسی تا دانشجویان قابل استفاده باشند.
کتابهای یک فیلم، یک جهان، ترجمهای سلسلهای از یک مجموعه نیستند بلکه هرکدام از تکنگاریها پس از بررسی آثار منتقدان سینمایی مختلف انتخاب شدهاند تا هم مخاطبان این مجموعه با خواندن آثار شناخت بیشتری به کل سینمای جهان پیدا کنند و هم شیوه بررسی و مطالب ارائه شده برای خواننده ایرانی جذاب و دوستداشتنی باشد.
همچنین گروهی از مترجمان آشنا به سینما به ترجمه آثار پرداختهاند و ترجمهها در چند مرحله توسط گروه ویراستاری بررسی و ویرایش شدهاند. گرافیک و صفحهآرایی ویژهای که نشر خوب برای این مجموعه در نظر گرفته میتواند توجه علاقمندان به سینما را جلب کند.
از این مجموعه با دبیری بابک کریمی تاکنون 25 عنوان آماده شده است که نیمی از آن تا پایان امسال به تدریج منتشر خواهد شد.
شب مردگان زنده، فیلمی در ژانر ترسناک به کارگردانی جرج رومرو است. فیلمی که به گفته بنجامین هروی بدون خودنماییهای بصری توانست تاثیر شگفتی برروی مخاطبان و این ژانر بگذارد تا جایی که هروی حتی کوبریک را در فیلم درخشش تحت تاثیر سکانس عنوانبندی آن میداند.
هروی ابتدا به ماجرای ساخت فیلم میپردازد، از هزینه اولیه اندکی که برای فیلم گردآوری شد، پیدا کردن کلبهای که قرار بود خراب شود و جلوههای بصری دستساز صحنهها (شکلات به جای خون!) که در نهایت به فیلمی منتهی شد که هم فیلمی ترسناک به حساب میآید و هم هنری.
این فیلم هیولایی دارای فانتزی واقعی و باورپذیر است و هروی عقیده دارد که فیلم همپای سوزان سانتاگ برای نابودی نظام طبقاتی حاکم بر فرهنگ آمریکا نیرو صرف کرده. اینکه چطور یک فیلم وحشت که سرشار از صحنههای خون و کشتار و وحشت است چنین ابعادی دارد، به خوانشهای متفاوت و متعددی که میتوان از صحنههایش داشت برمیگردد. فیلم در سال 1968 اکران شده و هروی با تاکید بر این سال که آمریکا درگیر تنشهای مختلف سیاسی بوده، و همچنین با ذکر نظر منتقدان در آن زمان، یکی از اشارات فیلم را مربوط به جنگ ویتنام میداند.
همچنان که لایههای مختلف فیلم و اشاراتش بررسی میشود، مباحث گوناگون از دل ماجرا بیرون میآیند: نژادپرستی، فروپاشی خانواده آمریکایی و طغیان در برابر محافظهکاری سیاسی.
بررسی فیلم تنها محدود به مسائل ساخت و شکافتن معناها و نشانهها نمیماند بلکه شیوه پخش و تبلیغ فیلم نیز مورد توجه قرار میگیرد؛ فیلمی که در نیمه شب اکران میشود و روی آگهی تبلیغیاش نوشته بوده: اگر از ترس مردید، پنجاه هزاردلار جایزه میگیرید!
هروی بعداز کالبد شکافی دقیق و پرمحتوای فیلم نظر نهاییاش را اعلام میکند: حتی اگر صرفا این فیلم را به عنوان یک فیلم ترسناک نگاه کنید، باز هم شاهکار است.
علاقمندان به فیلم ترسناک بدون شک بعد از خواندن این کتاب نکات تازهای از این ژانر دریافت خواهند کرد و آنهایی که فیلم را ندیدهاند مشتاقانه به تماشای فیلمی خواهند نشست که سادگی بصریاش تبدیل به یک ترفند در ساخت فیلم وحشت شد.