انسان در جستجوی معنا
نویسنده: ویکتور فرانکل
مترجم: امیر لاهوتی
ناشر: جامی
نوبت چاپ: ۶۰
سال چاپ: ۱۴۰۱
تعداد صفحات: ۱۶۸
شابک: ۹۷۸۶۰۰۱۷۶۱۱۵۷
لیست مقالاتی که از این کتاب استفاده کرده اند
کتاب «انسان در جستجوی معنا» یکی از مهمترین کتابهای بشری است.
گزارشی است از تجربیات شخصی ویکتور فرانکل روانشناس، تجربیاتی که میلیونها زندانی را در طول سالها به طور مکرر عذاب داده است. ویکتور فرانکل (Viktor Frankl) یهودی بود و به همین دلیل سه سال در اردوگاههای کار اجباری آلمان نازی، اسیر و زندانی بود. فرانکل به عنوان یک روانشناس اگزیستانسیالیست، اهمیت معنای زندگی را در پرتنشترین شرایط ممکن بررسی میکند. همچنین او در این کتاب دیدگاه جدیدش را در روانشناسی (لوگوتراپی یا معنا درمانی) بیان میکند.
فرانکل بنیانگذار لوگوتراپی، روانشناس و عصبشناس اتریشی، دارای مدرک دکترای اعصاب و روان از دانشگاه وین و نیز دارای دکترای افتخاری از 120 کشور دنیا است. وی در جنگ جهانی دوم همسر باردارش، والدین و برادرش را از دست داد و در چهار اردوگاه مختلف منجمله آشویتس اسیر بود. چطور شد که فرانکل توانست در طول دوران اسارتش در شرایطی چنین ناگوار و انسانکش تاب بیاورد؟
فرانکل با تجربه تکرار نشدنی خود از زندگی سخت در اردوگاه کار اجباری، پس از پایان جنگ و رهایی، شاهکار خود به نام انسان در پی معنی را به نگارش درآورد و مکتب تازهای در روانشناسی به عنوان معنی درمانی یا لوگوتراپی را خلق کرد که ثمرهی تجربههای ناخوشآیند او در سالهای اسارت و زندانی بودنش در اردوگاههای کار اجباری است. فرانکل میخواهد به این سؤال پاسخ دهد: بازتاب زندگی روزمره در یک اردوگاه کار اجباری، در ذهن یک زندانی عادی به چه صورت است؟
در زمان ورود خود به اردوگاه کار اجباری آلمان در جنگ جهانی دوم در جیب لباس یک زندانی کشته شده کاغذی پیدا کرد که روی آن نوشته شده بود: «خدایت را با تمام قلبت، با تمام روحت و با تمام قدرتت دوست بدار». لباسی که مجبور شد از آن استفاده کند. تفسیر ویکتور فرانکل از آن جمله این بود که پاسخ مثبت به زندگی، علیرغم هر چه با آن روبهرو میشویم، خواه رنج و خواه مرگ، یک فرمان است.
چرا که در ناپیمودنیترین راهها و در ناامید کنندهترین لحظات و وضعیتهاست که میتوان بزرگترین معنا را پیدا کرد. او مفهوم حضور خود را در آن جهنم و اردوگاه عذابآور دریافت و بخاطر آن تمام بیماری، خستگی، گرسنگی، تشنگی، فشار روانی و شکنجههای بدنی و… را تحمل کرد.
در اردوگاهی که فرانکل اسیر بود به طور معمول از هر 28 نفر یک نفر زنده میماند و مابقی یا کشته میشدند و یا خودکشی میکردند. او بعد از بررسیهای فراوان متوجه شد که کسانی که زنده میمانند لزوما قبل از اسیر شدنشان سالمترین، قویترین، باهوشترین، ثروتمندترین و… نبودهاند. آنها کسانی بودهاند که برای زندگی خود معنایی دارند و به امید تحقق آن معنی و هدف بعد از پایان جنگ زنده ماندهاند. این معنی میتواند کشف اعضای خانواده، ساختن کشور و یا هر چیز دیگری باشد.
دنبال چیزهایی تنها برای منافع شخصی و احتیاجات سطح پایین رفتن و در کل نبود معنا در زندگی اشخاص، نوعی بیماری روانی است. نظریه معنی درمانی به نیاز مکرر انسان به جستجو، نه برای خویشتن بلکه برای معنایی که به هستی ما منظوری ببخشد، مرتبط است. طبق این نظریه هرچه بیشتر بتوانیم از خود بالاتر برویم و برای چیزی یا کسی از خودگذشتگی کنیم، انسانتر میشویم. این معیار نهایی رشد و پرورش شخصیت سالم و برین است.
ویکتور فرانکل متولد ۲۶ مارس ۱۹۰۵ روانپزشک و عصبشناس اتریشی قرن بیستم است. او در نوجوانی شیفتهی فلسفه طبیعی، روانشناسی و روانکاوی شد. پس از گذراندن تحصیلات دبیرستان در سن ۱۶ سالگی با فروید مکاتباتی را آغاز کرد و در هجدهسالگی مقالهی روانکاویای را با عنوان «دربارهی حرکت تقلیدی تأیید و نفی» نوشت و آن را برای فروید فرستاد.
این دستنوشته سه سال بعد در نشریهی بینالمللی روانکاوی به چاپ رسید. پس از آن فروید را ملاقات کرد اما به مرور زمان، گرایشهای نظریاش به نظریات آلفرد آدلر نزدیکتر شد. «انسان در جستجوی معنا» اولین بار در 1946 در اتریش منتشر شد.
Thanks for clicking. That felt good.
Close