ایکیگای
نویسنده: هکتور گارسیا و فرانچسک میرالس
مترجم: گلی نژادی
ناشر: ثالث
نوبت چاپ: ۱۷
تعداد صفحات: ۱۴۵
شابک: ۹۷۸۶۰۰۴۰۵۳۲۱۱
اگر بخواهیم ایکیگای را به زبان ساده معنی کنیم، دلیلی است که هر کس بخاطر آن صبحها از خواب بیدار میشود.
کتاب ایکیگای این معنا را از یک مفهوم ژاپنی گرفته است که معنی ظاهری آن میشود شادی همواره در مشغول بودن است. اما در اصل مفهومی است که به عنوان راز ژاپنیها در داشتن عمر طولانی و شاد به شمار میآید. درحقیقت ایکیگای در میانه محل تداخل دایرههایی قرار دارد که از شغل تا علایق را دربرمیگیرد.
نویسندگان کتاب عقیده دارند که یکی از دلایل طول عمر مردم ژاپن همین مفهوم است و در بررسیهای خود به ویژه در جزیره اکیناوا که در آن از هر صدهزارنفر، دوهزاروچهارصدوپنجاه و پنج نفر بیشتر از صدسال عمر کردهاند، چنین معنایی وجود دارد. با این مقدمه آنها به بررسی و معرفی و تحلیل این ماجرا پرداختهاند.
کتاب ایکیگای در نه فصل بخشهای مختلف این ماجرا را بررسی کرده است. در هر بخش تلاش شده تا مفاهیم به دست آمده از زندگی مردم ژاپن را همراه با اندیشههای روانشناختی و پیشرفتهای علمی با هم پیوند دهد. با اینکه ایکیگای شباهتهایی با معنادرمانی دارد اما نویسندگان آن را گامی فراتر از معنادرمانی میدانند. آنها با در نظر گرفتن تاثیر دوستی، سبک تغذیه، استراحت کافی و ورزش ملایم و مداوم به چیزی به نام شور و شوق زندگی اشاره میکنند. آنها معتقدند هر انسانی ایکیگای دارد، تنها باید ایکیگای خود را کشف کند.
کتاب ترکیبی از بینش معنوی زندگی و سلامت جسم است. هرجا که به تغذیه رایج مردم ژاپن اشاره شده، نمونههای مشابه آن در جهان غرب هم ذکر شده. در ایکیگای پیری همچون خرگوش تیزپایی است که اگر از نحوه کار و مراقبت از جسم آگاه باشیم، هرگز به آن نمیرسیم و چه بسا با پیشرفت تکنولوژی به عمر جاودان هم دست پیدا کنیم.
در کنار سلامت جسم، پیدا کردن آنچه که شور زندگی ماست و آرامش و تمرکز در انجامش نکته مهم دیگری است که به آن پرداخته میشود. انعطاف پذیری، زندگی کردن در اکنون و درک ناپایدار بودن چیزها از دیگر نکاتی است که در کتاب به آنها اشاره میشود.
از بخشهای جذاب کتاب ایکیگای گفتههای افرادی است که بیشتر از صدسال زندگی کردهاند و همچنین مشاهداتی از عادات و گفتههای ژاپنیهای ساکن اگیمی که مسنترین مردمان جهان هستند.
بخش پایانی کتاب به عنوان موخره به نوعی جمعبندی نهایی است و با نگاهی به آنچه گفته شده، ده قانون برای ایکیگای ذکر میکند: فعال بمانید و بازنشسته نشوید، آهسته پیش بروید، معده خود را کامل پر نکنید، اطراف خود را پر از دوستان خوب کنید، تا جشن تولد بعدی اندامتان را متناسب کنید، لبخند بزنید، دوباره به آغوش طبیعت برگردید، قدردانی کنید، در لحظه زندگی کنید و ایکیگای خود را دنبال کنید.
کتاب ایکیگای توسط هکتور گارسیا و فرانچسک میرالس نوشته شده. میرالس از نویسندگان معروف جهان است که از او کتاب عشق با حروف کوچک هم به فارسی ترجمه شده. هکتور گارسیا نیز که بیش از یک دهه در ژاپن زندگی کرده، تاکنون چندین کتاب درباره فرهنگ ژاپن نوشته است.
از کتاب ایکیگای چند ترجمه به فارسی در بازار کتاب موجود است.
بخشی از کتاب ایکیگای
همه ما این تجربه را داشتهایم که چنان غرق کاری شویم و از آن لذت ببریم که زمان را از یاد ببریم. مشغول آشپزی میشویم، و پیش از آنکه بفهمیم ساعتها گذشته است. بعدازظهری را با خواندن کتابی میگذرانیم و جهان پیرامون را فراموش میکنیم، تا زمانی که متوجه تاریکی هوا میشویم و یادمان میآید شام نخوردهایم.
چگونه میشود که در حین انجام کاری آن چنان لذت ببریم و غرق آن شویم که تمام نگرانیهایمان را از یاد ببریم؟ چه وقت خوشحالتر از همیشه هستیم؟ پاسخ به این سوالات میتوانند به ما کمک کنند تا ایکیگای خود را کشف کنیم.