درخت گیلاس
نویسنده: رضا دانش پژوه
ناشر: اریش
نوبت چاپ: ۱
سال چاپ: ۱۴۰۱
تعداد صفحات: ۱۶۱
شابک: ۹۷۸-۶۲۲۶۷۱۲۵۰۷
درخت گیلاس ناخودآگاه آدم را یاد طعم گیلاس کیارستمی و سینما میاندازد. اگر از عنوان کتاب هم به یاد سینما نیفتیم طرح جلد ما را به سینما وصل میکند. درختی پر از شکوفه گیلاس با چند میوه سینمایی؛ حلقههای نگاتیو فیلمهای شانزده میلیمتری!
اما چرا میبایست یک مجموعه داستان اینقدر سینمایی باشد؟ درخت گیلاس صرفاً یک مجموعه داستان کوتاه عادی نیست. رضا دانش پژوه، دانش آموخته مدرسه فیلم پونای هندوستان همچنین کارگردانی سینما از دانشگاه فرهنگ و هنر تهران است. او که سابقه چاپ یک نمایشنامه به اسم «شام آخر» و یک مجموعه نمایشنامه به اسم «روزی روزگاری همین کوچه پایینی»، همچنین ساخت چندین فیلم کوتاه و مستند را در کارنامه دارد نگاهش به داستان از منظر سینما و روایت سینمایی است.
چهل و شش داستان این مجموعه، در واقع شبه طرحهای سینمایی هستند که از نظر مولف خلاقیت کافی برای روایت تصویری و سینمایی را دارند. از داستان تک جملهای یک آگهی در سال 1450 گرفته تا داستان هفده صفحهای درخت گیلاس. نویسنده با شناخت کافی نسبت به هنر سینما و ادبیات نمایشی داستانهای خلاقانهای را به رشته تحریر درآورده که به شیوه خاص خود نویسنده دراماتیزه شدهاند. شیوهای که میتوان آن را ترکیبی از طنز و هجو به حساب آورد.
با این دیدگاه خواهیم پذیرفت که با داستانهای کوتاهی به سبک و سیاق داستانهای امروزین یا حتی کلاسیک روبهرو نیستیم، حتی با یک سری طرح سینمایی یا طرح داستانی طبق آنچه طرح مینامیم نیز روبهرو نیستیم. نویسنده ایدههای خلاقانه خود را در بسترهای مکانی و زمانی متفاوت و متنوع بازآفرینی میکند. گویی که دارد با صدای بلند برای کلی فیلم و نمایشنامه ایدهپردازی میکند. داستانهای این کتاب هر کدام به نوبه خود قابلیت تبدیل شدن به هر کدام از اشکال روایی را در ذهن خواننده دارد.
داستانها از آمریکا و ایتالیا گرفته تا یک زندان در آن سوی اقیانوس آرام و حتی روستایی دورافتاده در آفریقا میگذرند و همه جور تنوع نژادی و جنسیتی در آنها موج میزند. در هر یک از داستانها نویسنده به گونهای هنجارهای اجتماعی را به چالش میکشد و سعی میکند سوالی را در ذهن مخاطب بیافریند.
سوالی که در ذهن مخاطب توسعه یابد و او را به دنبال رسیدن به پاسخ به فکر وادارد. مثلاً در داستانی به اسم دو، همزمان در عین مزمت جنگ و ترورسیم نیمنگاهی به رویای آمریکایی هم دارد. هرچند تمسخر رویای آمریکایی یا مدینه فاضله نمادین در بسیاری از داستانها رخ نشان میدهد.
جنگ، زندان، مذهب، عدالت و قضاوت همچنین بوروکراسیهای مضحک دولتی از درونمایههای تکراری داستانهای این کتاب هستند. مخاطب میتواند هر کدام از این ایدهها را در ذهن خود پرورش دهد و به قدر علاقه از دل هر کدام یک داستان کاملتر بسازد.
چاپ نخست درخت گیلاس در رده داستانهای کوتاه فارسی در سال 1401 توسط نشر اریش به چاپ رسیده.
درخت گیلاس
نویسنده معرفی: جواد ترشیزی