سایت معرفی و نقد کتاب وینش
سایت معرفی و نقد کتاب وینش

پرده خانه

نویسنده: بهرام بیضایی

ناشر: روشنگران و مطالعات زنان

نوبت چاپ: ۹

سال چاپ: ۱۴۰۱

تعداد صفحات: ۲۴۷

شابک: ۹۷۸-۹۶۴۵۵۱۲۳۸۷


تاکنون 1 نفر به این کتاب امتیاز داده‌اند
پرده خانه

تاکنون 1 نفر به این کتاب امتیاز داده‌اند

تهیه این کتاب

پرده خانه

 

 

داستان پرده خانه در بازی‌خانه حرمسرای یک سلطان تازه از جنگ بازگشته می‌گذرد‌. روز‌به‌روز پای زنان بیشتری به حرمسرا باز می‌شود، زنان دیگری کشته و یا به عنوان هدیه تقدیم دیگر سلاطین می‌شوند. زنانی که وادار به اطاعت از دستورات سلطان و فراهم‌کردن تفریحات او هستند، در خلال نمایشنامه از گذشته و سرنوشت غم‌انگیز خود پرده برمی‌دارند. حتی تصور اینکه طمع سلطان برای تملک زنان و ستمگری‌هایش در برابر آنان پایانی داشته باشد، دور از ذهن می‌نماید.


در میان روزهای اسفباری که حرمسرا پشت سر می‌گذارد، گلتن، آموزگار زنان بازیخانه که زنی هنرمند، با ذکاوت و تیزهوش است، نامه‌ای با مهر سلطان می‌یابد که اوضاع را دگرگون می‌سازد:

«بر غلامان است چنانچه از کید روزگار و کجروی فلک کج‌رفتار چشم‌زخمی بر سپاه همایون افتاد، به محض رؤیت رایات نامیمون سپاه مشئوم، خواتین پرده‌خانه را کلاً از تیغ بی‌دریغ بگذرانند و البته که اجساد بی‌جان ایشان را به آتش سوزنده بسوزانند…»

 

زنان پس از دیدن نامه با وجود هراس و وحشتی که از آینده دارند، اما دیگر حاضر نیستند تن به خواسته‌های سلطان و سرکوب و خفقان دهند. زنان ستمدیده با رهبری و راهنمایی‌های گلتن، ناگواری‌ها و مصائب حرمسرا را تاب می‌آورند و برای رسیدن به آزادی و رهایی می‌کوشند، حتی اگر ندانند که پس از آزادی چه زندگی‌ در انتظارشان است؛ امید و انگیزه‌ است که آنها را به پیش می‌راند.

 

بهرام بیضایی
بهرام بیضایی

 

درباره نویسنده


بهرام بیضایی، نویسنده، پژوهشگر و کارگردان نامدار ایرانی، دی ماه سال ۱۳۱۷ به دنیا آمد. از دوران کودکی و نوجوانی با زندگی در کنار خانواده اهل ادبش، شنیدن داستان‌های مادربزرگ و دیدن تئاترهای خوب و بد و فیلم‌های کارگردانان برجسته جهان، به هنر خصوصاً ادبیات، سینما و تئاتر علاقه‌مند شد. در دانشگاه رشته ادبیات را برای تحصیل برگزید؛ اما پس از یک سال، از ادامه تحصیل منصرف شد و تصمیم گرفت خود به پژوهش بپردازد و همچنین علاقه‌اش به نمایش را دنبال کند.


او از سال ۱۳۴۱، به نوشتن اولین نمایشنامه‌هایش، از جمله پهلوان اکبر می‌میرد، هشتمین سفر سندباد و غروب در دیار غریب دست زد. اولین فیلمش، عمو سیبیلو را برای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخت. از آثار سینمایی وی می‌توان سگ‌کشی، رگبار، مرگ یزدگرد، چریکه تارا، باشو غریبه کوچک، مسافران و وقتی همه خوابیم را نام برد.


کتاب‌های نمایش در ایران، نمایش در ژاپن، ریشه‌یابی درخت کهن و هزار افسان کجاست؟ از کارهای پژوهشی او به چاپ رسیدند.
روز واقعه، آینه‌های روبه‌رو، طومار شیخ شرزین، پرده نئی، سیاوش‌خوانی و دیباچه نوین شاهنامه چندی از آثار ادبی وی هستند.


بیضایی به عنوان یکی از مهم‌ترین هنرمندان معاصر ایران شناخته می‌شود که به واسطه مطالعات و دانش گسترده خود، نگاه ویژه‌اش به فرهنگ، زبان و تئاتر ایرانی و بهره‌گرفتن از وقایع تاریخی، اساطیر و انسان‌شناسی، داستان‌های عمیق و شگفت‌انگیزی با لحنی منحصر‌به‌فرد خلق می‌کند.

 

بخشی از کتاب پرده خانه


گلتن: به تو می‌آموزم چگونه با لبخند کینه را پنهان کنی. چگونه رام بنمائی و در پس آن توسنی کنی. چگونه بی‌نیازی را پرده‌ خودخواهی کنی. به تو می‌آموزم چگونه با بزرگ‌کردن ایشان پستشان کنی. چگونه مهربان بنمائی و در پس آن بیزاری کنی. آه مبادا که خودت باشی. این جائیست که نیکی‌هایت دشمنان تواند. جایی که اگر درخت بارده باشی سنگ می‌خوری. آنان که مرد بودند از مردی افتادند؛ و حالا نوکری پیشه کرده‌اند تا زنان را از زنی بیندازند. این جائیست که همه خواجه باشند؛ تا فقط یکی مرد جلوه کند!

 

 

 

نویسنده معرفی: مدیا نورخمامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *