سایت معرفی و نقد کتاب وینش
سایت معرفی و نقد کتاب وینش

علم‌های خوردنی

علم‌های خوردنی

 

مجموعه «علم در سوپ» با زبانی ساده و تصویرگری‌های دلچسب، مخاطب را سوار اتوبوس علمی خود کرده و در خلال داستان‌های روزمره، علم را هم چاشنی روایت‌هایش می‌کند. این مجموعه کتاب با چهار جلد «شیمی حتی در سوپ»، «بوم‌شناسی حتی در سوپ»، «ریاضی حتی در سوپ» و «فیزیک حتی در سوپ» توسط متخصصان و کارشناسان هر حوزه، نوشته شده است. می‌توان گفت این مجموعه بدون رده‌بندی سنی مناسب کسانی است که به علم و مباحث تخصصی علاقه دارند.

مجموعه «علم در سوپ» با زبانی ساده و تصویرگری‌های دلچسب، مخاطب را سوار اتوبوس علمی خود کرده و در خلال داستان‌های روزمره، علم را هم چاشنی روایت‌هایش می‌کند. این مجموعه کتاب با چهار جلد «شیمی حتی در سوپ»، «بوم‌شناسی حتی در سوپ»، «ریاضی حتی در سوپ» و «فیزیک حتی در سوپ» توسط متخصصان و کارشناسان هر حوزه، نوشته شده است. می‌توان گفت این مجموعه بدون رده‌بندی سنی مناسب کسانی است که به علم و مباحث تخصصی علاقه دارند.

 

 

در سال‌های اخیر تمایل برخی والدین برای خرید کتاب کودک و نوجوان، به سمت کتاب‌های علمی رفته است. درواقع والدِ امروز گاهی ترجیح می‌دهد کودکش در خلال داستانی که می‌خواند، هم سرگرم شود و هم آموزشی دریافت کند. آن‌ها می‌خواهند با یک تیر دو نشان بزنند.

همین امر منجر به تغییر ذائقه‌ی برخی از کودکان و نوجوانان شده است و بعضی دوست دارند کتابی بخوانند که به آن‌ها هیجان دهد و در خلال آن هیجان، چیزی هم یاد بگیرند. مجموعه‌ی «علم در سوپ» که به‌تازگی منتشر شده است، می‌تواند به‌خوبی به این نیاز پاسخ دهد. این مجموعه کتاب با چهار جلد «شیمی حتی در سوپ»، «بوم‌شناسی حتی در سوپ»، «ریاضی حتی در سوپ» و «فیزیک حتی در سوپ» توسط متخصصان و کارشناسان هر حوزه نوشته شده است.

وقایع و خط سیر داستانی این مجموعه، شبیه کارتون سفرهای علمی است. به این صورت که خواننده را در هر سنی، به سمت خود می‌کشاند و در یک بازه‌ی زمانی او را با علوم خاصی که در زندگی روزمره با آن‌ها روبه‌رو می‌شود، آشنا می‌کند.

نویسندگان این مجموعه بنا به حیطه‌ی تخصصی خود متفاوتند. اما این چهار مجموعه مشترکات زیادی دارند. شروع هر مجموعه با یک سوال است، در خلال به تصویر کشیدن زندگی روزمره این سوالات ادامه می‌یابد و خواننده حدود بیست سوال و جواب در هر کتاب می‌خواند. خط پایانی هر داستان یک چیز است: علمی که حتی در پختن و خوردن سوپ هم به کار رفته است.

 

شیمی حتی در سوپ
شیمی – از مجموعه علم در سوپ

 

 

کتاب شیمی حتی در سوپ، داستان سیلوانا فوسیتو (نویسنده‌ی کتاب) با خواهرش است. سیلوانا که متخصص رشته‌ی شیمی است، در ابتدا خودش را معرفی می‌کند و می‌گوید که خواهرش شبیه همه‌ی کسانی که این رشته را نمی‌شناسند، گمان می‌کند که شیمی خسته‌کننده است. برای همین درصدد برمی‌آید به خواهرش ثابت کند شیمی در جای جای زندگی ما وجود دارد.

سوال اول کتاب شیمی حتی در سوپ ساعت 9 صبح و موقع درست کردن صبحانه مطرح می‌شود: «چرا برای درست‌کردن چای یرباماته-نوعی نوشیدنی سنتی- نباید آب بجوشد؟» در هر بازه‌ی زمانی سوالاتی توسط سیلوانا یا خواهرش مطرح می‌شود و سیلوانا با بیانی ساده آن را توضیح می‌دهد. آخرین سوال در ساعت 9 شب موقع خوردن شام مطرح می‌شود. که در پایان سیلوانا خواهرش را متوجه می‌کند که شیمی حتی در سوپی که می‌خورد هم وجود دارد.

اشاره به تاریخچه‌ی بعضی از وقایع، مثل به‌وجود آمدن اولین عینک‌های آفتابی یا تاریخچه‌ی درست کردن اولین بستنی‌ها، از جذابیت‌های این کتاب است.

پابلو پیسیک که تصویرگر مشترک این مجموعه است، با تصویرگری‌های ساده‌ی خود توانسته است کمک بزرگی در انتقال مفاهیم تخصصی کند. اما لازم به ذکر است که به‌کار بردن اصطلاحات تخصصی در کتاب «شیمی حتی در سوپ» ممکن است برای خواننده‌ای که چندان با شیمی آشنایی ندارد، خسته‌کننده باشد.

سیلوانا فوسیتو در ۱۹۷۵ بوینس‌آیرس، پایتخت کشور آرژانتین، به دنیا آمد. او مدرک دکترای شیمی‌اش را از دانشگاه بوینس‌آیرس گرفت و مشغول به تدریس شد. او که در آزمایشگاه ویروس‌شناسی کار می‌کرد و در سال ۲۰۰۸ در حادثه رانندگی از دنیا رفت.

 

ایلئانا لوترزتن هم که نویسنده‌ی دیگر این کتاب است، در ۱۹۷۲ در در بوینس‌آیرس به دنیا آمده و زیست‌شناس است. او کتاب‌های زیادی برای بچه‌ها نوشته و از مدیران مجموعه‌ی علم در سوپ است.

در فیزیک حتی در سوپ ارنان که یک فیزیک‌دان است با بچه‌هایش همراه می‌شود تا ببینند نقش و جایگاه فیزیک در زندگی روزمره‌شان چیست؟

9 صبح شنبه، وقتی که ارنان به اتاق بچه‌ها می‌رود تا آن‌ها را از خواب بیدار کند، جرقه‌ی اول سوال و جواب فیزیکی زده می‌شود. یکی از بچه‌ها با دیدن نور خورشیدی که به داخل اتاق آمده، از ارنان می‌پرسد: «چرا خورشید چیزها را داغ می‌کند؟» سوال‌ و جواب‌های میان بابا و بچه‌ها تا آخر روز ادامه پیدا می‌کند.

«مایکروویو چطور چیزها را گرم می‌کند؟»، «چطور می‌شود یک آدم بزرگ را روی الاکلنگ بلند کرد؟»، «آیا آهنگ آژیر وقتی دورتر می‌شود، تغییر می‌کند؟»، «چرا توپ برمی‌گردد؟»، «چرا وقتی باد، با شدت می‌وزد، صدا می‌کند؟»، «چرا اول برق را می‌بینیم و بعد صدای رعد را می‌شنویم؟» و … سوال آخر هم  وقت شام مطرح می‌شود: «چرا برای خنک شدن سوپ آن را فوت می‌کنیم؟»هر سوال، جوابی را در بردارد که در آن علم فیزیک نهفته است. سوالاتی که از دل زندگی روزمره به‌وجود آمده و مایی که بیرون از داستان هستیم، بارها و بارها با این اتفاقات روبرو شده‌ایم.

ارنان گرکو، نویسنده‌ی کتاب فیزیک حتی در سوپ، در سال ۱۹۷۷ در بوینس‌آیرس به دنیا آمده است. در رشته‌ی فیزیک دکتری دارد و حالا در زمینه‌ی مرزهای فیزیک و بیولوژی تحقیق می‌کند.

 

بوم‌شناسی حتی در سوپ
بوم شناسی – از مجموعه علم در سوپ

 

 

ماریئلا که دکترای زیست‌شناسی دارد، در کتاب بوم‌شناسی حتی در سوپ، همراه با خواهرزاده‌هایش به مباحث محیط زیستی می‌پردازند. بعدازظهر بوم‌شناسی آن‌ها با این سوال مطرح می‌شود: «چیزها از چه درست شده‌اند؟» این کتاب برای کسانی که علاقه‌ای به مباحث بوم‌شناسی و محیط زیستی ندارند هم سرشار از اطلاعات مفید است.

با خواندن این کتاب، خواننده متوجه می‌شود که چقدر ناخواسته به محیط‌زیست خود آسیب می‌رساند. از خریدهای غیرضروری تا آلودگی‌های محیطی. حتی پیشنهاد می‌شود که این کتاب را بزرگ‌ترها هم بخوانند تا متوجه غفلت خودشان از آلودگی‌های زیستی بشوند. سوال و جواب‌های این کتاب، در مورد سیاره‌ی زمین و آزارهایی است که ما ساکنانش به آن عرضه می‌داریم. برای همین شاید ساده‌ترین کتاب این مجموعه، کتاب بوم‌شناسی حتی در سوپ باشد.

 

در ریاضی حتی در سوپ خوآن همراه با خواهرزاده‌اش مارکوس یک بعدازظهر را می‌گذرانند. آن روز، 29 فوریه (30 اسفند) است. یعنی روزی که هر چهار سال یک بار تکرار می‌شود. این اتفاق داستان را به سمتی می‌برد که خوآن یک روز پر از ریاضی را با مارکوس بگذارند. خوآن از همین روز استفاده می‌کند تا به خواهرزاده‌اش نشان دهد در هر کاری که می‌کنیم ردپایی از ریاضی وجود دارد.

سوالات دیگری که در ریاضی حتی در سوپ پرسیده می‌شود از این قرارند: «آیا در بازی‌های ویدئویی ریاضی کاربرد دارد؟»، «چرا تخم‌مرغ‌ها معمولا دوازه‌تایی فروخته می‌شوند؟»، «دایره چه ویژگی خاصی دارد؟»و … که در نهایت کتاب با سوال«توی یک کاسه سوپ چندتا رشته وجود دارد؟» تمام می‌شود تا خواننده را با این مواجه کند که ریاضی حتی در سوپ هم وجود دارد.

خوآن سبیا همانند نویسندگان دیگر این مجموعه، اهل آرژانتین است. به گفته‌ی خودش از همان کودکی به معما، جدول متقاطع، آزمایش و کتاب‌هایی که چرایی اتفاق‌ها را توضیح می‌دهند، علاقه داشته است. خوآن در رشته‌ی ریاضی دکتری دارد و در دانشگاه کار می‌کند.

 

ریاضی حتی در سوپ
ریاضی – از مجموعه علم در سوپ

 

  این مقاله را ۲۰ نفر پسندیده اند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *