شازده کوچولو در یزد شهر بادگیرها
شهر یزد فعالان کتابخوان زیادی دارد. اصلاً همین تلاشها و برنامههای متنوعشان برای کتابخوانی باعث شد که سه سال پیش یزد به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شود. یکی از فعالیتهای ترویج کتابخوانی در یزد که در این ماجرا موثر بود، تشکیل باشگاههای متعدد کتابخوانی برای کودکان و نوجوانان شهر بود، کاری که به دنبال طرح جام باشگاههای کتابخوانی و به همت مروجان فعال یزدی شکل گرفت.
حالا یزد صاحب یک کتابفروشی شده است که فقط مخصوص کودکان و نوجوانان است. ماجرای راهاندازی آن ربطی به باشگاهها ندارد اما باز هم پای یک بچه درمیان است. یا بهتر بگوییم مادر یک بچه!
نازنین دیهیمی که دکترای مهندسی معدن دارد، اینبار یک گنج دیگر کشف میکند. او در طی سیزدهسالی که که هر شب برای بچههایش کتاب خوانده متوجه میشود که چقدر این کار حالش را خوب میکند. آن وقت است که یاد رویای قدیمیاش میافتد، داشتن یک کتابفروشی. پس دست به کار میشود و یک کتابفروشی برای بچهها راه میاندازد.
فضای این کتابفروشی برای بچهها جذاب است. از رنگهای روشن و شاد استفاده شده و کتابها براساس روش مونته سوری چیده شدهاند یعنی طوری که بچهها خودشان براساس سن و قد بتوانند به قفسهها و کتابها دسترسی داشته باشند.
وسط کتابفروشی یک قطار چوبی است، قطاری پر از کتاب که خودش ذوق کودکانه را برای سرک کشیدن به آن برمیانگیزد. در گوشه دیگری هم یک میز برای نقاشی و کاردستی بچهها پیشبینی شده. و البته صندلیهای گرد کوچک و نرمی برای کسانی که دوست دارند همانجا بنشینند و کتابها را نگاهی بیندازند.
اما از همه اینها مهمتر اتاقی در طبقه بالای کتابفروشی است، اتاقی که برای دورهمیها و برنامههای کتابخوانی بچهها آماده شده و از همین حالا –البته در زمانهایی که کرونا و سویههای جدیدش فرصت بدهند- هر هفته شاهد حضور بچهها و گروههایی است که برای جلسات قصهگویی و کتابخوانی دورهم جمع میشوند.
شازده کوچولو در نیمه دوم سال 1400 افتتاح شده و طبیعی است که تصاویر و نشانههایی از داستان شازده کوچولو در هر گوشه آن به چشم میخورد. حتی شعار این کتابفروشی هم یک جمله از کتاب است: «فقط بچهها میدانند در جستجوی چه هستند».
دیهیمی درباره انتخاب اسم شازده کوچولو برای کتابفروشیاش میگوید که تجربه خودش از خواندن کتاب شازده کوچولو در سنین مختلف زندگیاش او را به این نتیجه رسانده که خواندن این کتاب در مراحل مختلف زندگی، لایههای مختلفی از داستان را برای خواننده باز میکند. او امیدوار است که کتابفروشیاش هم مثل شازده کوچولو بتواند عشق او به کتاب را به بچهها منتقل کند و آنها را اهلی کتاب خواندن کند و لایههای مختلفی از زندگی را به رویشان بگشاید.
در حال حاضر حدود 3000 عنوان کتاب در کتابفروشی وجود دارد و نیروهای جوان و باذوقی که بلدند با بچهها چطور رفتار کنند.
وجود کتابفروشیهای تخصصی بهویژه در حوزه کودک و نوجوان در شهرهای مختلف اتفاق بسیار خوبی است. در خیلی از نقاط ایران نه تنها بخشی در کتابفروشیها ویژه بچهها وجود ندارد (البته اگر امیدوار باشیم که حتی کتابفروشی به معنای رایجش وجود داشته باشد!) بلکه اگر قفسههایی به کتاب بچهها اختصاص داده شده، اغلب شامل کتابهای کمک درسی و آموزشی و دکهای است.
#کتابفروشیهای مخصوص بچهها این فرصت را فراهم میکنند تا بچهها در فضای مناسب خودشان با کتاب آشنا بشوند، از کتابهای مناسب و راهنماییهای افراد مطلع استفاده کنند، در آن محل تجربه فعالیت و روابط اجتماعی به دست بیاورند و گروه همسال با علایق مشترک خودشان را پیدا کنند.
از طرف دیگر خانوادهها هم میتوانند با خیال راحت فرزندانشان را به این فضای امن و مخصوص خودشان بفرستند تا بچهها تجربه حضور در کتابفروشی، انتخاب و خرید کتاب را پیدا کنند. تجربه جذاب و تاثیرگذاری که شاید بتوان گفت وجودش برای بچهها حتی مهمتر و پرفایدهتر از بزرگسالان است.
دیهیمی برای این کتابفروشی برنامههای زیادی در سر دارد، از راهاندازی باشگاه تا برگزاری رویداد و جشنهای ملی و محلی و معرفی موضوعی کتابها در صفحه اینستاگرامشان؛ برنامههایی که تعدادی از آنها را از همین حالا شروع کردهاند، مثل معرفی کتاب توسط خود بچهها، چون «فقط بچهها میدانند که در جستجوی چه هستند.»
شازده کوچولو در یزد شهر بادگیرها