وارث خاموشی
نویسنده: مهدیه زرگر
ناشر: تندیس
نوبت چاپ: ۱
سال چاپ: ۱۴۰۱
تعداد صفحات: ۳۲۸
شابک: ۹۷۸-۶۰۰۱۸۲۷۵۴۹
یک قتل فجیع و عجیب، سرآغاز کشف ماجراهای کتاب وارث خاموشی است. پیش از این قتل البته یک بخش کوتاه 4-5صفحهای وجود دارد، بخشی که به ماجرا و شخصیتهایی مربوط به گذشته اشاره میکند و بعداز آن سراغ زمان حال میرود، زمان حال داستان.
قتل فجیع مربوط به یک خانم دکتر است. خانم سیف، پزشک خوشنام زنان و زایمان شهر سمنان به طور بیرحمانهای سلاخی شده است. قاتل نه نشانهای از خودش به جا گذاشته و نه پیشینه سیاه یا نادرستی در زندگی خانم دکتر وجود دارد. هنوز پلیس از گیجی این قتل درنیامده، قتل عجیب دیگری در شهر روی میدهد. مقتول اینبار مردی چهل ساله و فروشنده لوازم بهداشتی و ادکلن است. گرچه سابقه خوشگذرانی و عیاشی دارد اما در حرفهاش کاسب خوشنامی است. او هم سلاخی شده. آیا بین این دو قتل که در یکی دستهای مقتول بریده و ناپدید شده و در دیگری انگشتانش، رابطهای وجود دارد؟
وارث خاموشی یک رمان پلیسی-جنایی است. ویژگیهای لازم این ژانر را دارد: یک کارآگاه پلیس به نام یونس بازرگان، مرد تنهایی که هیچ چیز از گذشته خانوادهاش نمیداند و با خوابهایی مشوش و پروندههایی سخت روزگارش را میگذراند. همراه با یک زن که کارآگاه دلباخته اوست، لیلی که در یک کتابفروشی کار میکند و مرد نه جرأت دارد از علاقهاش به او بگوید و نه اینکه شغل اصلیاش چیست. و البته در کنار اینها یک دستیار کارآگاه، دو جنایت مرموز، شخصیتهایی پیوسته به داستان اصلی و پیچیدگی کافی.
داستان وارث خاموشی بخش به بخش براساس یک شخصیت پیش میرود. گرچه راوی کل داستان دانای کل است اما هربار سراغ یکی از شخصیتها رفته و با مشخص کردن اسم او همراه با تاریخ و ساعت مورد نظر بخشی از وجوه داستان را باز میکند و به پیش میبرد. حتی بخشهایی به شرح حال قاتل میپردازد.
علاوه بر ژانر کتاب که برای علاقمندان به داستانهای پلیسی میتواند جذاب باشد، دو ویژگی دیگر هم کتاب را خواندنی میکند. اولی انتخاب شهری به غیر از تهران است. سمنان به عنوان شهر وقوع ماجراها با هویت مشخص و ویژگیهای آن منطقه در داستان حضور جدی دارد. علاوه بر اینکه حتما اسامی خیابانها و مناطق ذکر شده برای اهالی همان منطقه جذابیتهای خاص خودش را دارد، برای خوانندگان پایتختنشین هم ویژگیها و تفاوتهای جالبی را از نقاط دیگر ایران آشکار میکند. خصوصیاتی که کمتر در داستانهای ایرانی نمود دارد و نشانگر گوناگونی تجربههای اقلیمی-زیستی در جای جای ایران است.
دومین ویژگی موضوع اصلی داستان است که جنایتها حول محور آن انجام میشود. گرچه آشکار کردن این موضوع ممکن است کمی از بار معمایی داستان بکاهد اما وقتی پای قتل یک دکتر زنان و زایمان درمیان باشد به احتمال زیاد پای سقط جنین درمیان است و موضوع سقط جنین و عدم وجود راههای قانونی، موضوع اجتماعی خوبی برای بیان است.
وارث خاموشی یک داستان جنایی است که به طور ملموسی فضای این دوران و مشکلات اجتماعی روزگار ما را بیان میکند، هرچند نویسنده -شاید به طنز- در ابتدای کتاب نوشته است: هرگونه تشابه اسمی با واقعیت به کلی تصادفی است.
مهدیه زرگر داستاننویس اهل سمنان، دانشآموخته رشته زبان و ادبیات فارسی است. او داستانهای کوتاهی در نشریات به چاپ رسانده و پیش از این هم رمان ساکنان برزخ را نوشته است. وارث خاموشی در دسته ادبیات ژانر انتشارات تندیس به چاپ رسیده است.
بخشی از کتاب
از پلهها که پایین میآمدند خودش گفت: دکتر، خیلی آروم بود با کسی حرف نمیزد. ما هم به حساب رفاقت دوروبرش میگشتیم.
رفتند سمت حیاط که خنکتر شده بود و درختان در نسیم بیرمقی تاب میخوردند.
«منزلش هم رفتین یا پیش اومد حرفی دربارهی آدمهای اطرافش یا همسرش بهتون بزنه؟»
«شما تازه واردین؟»
بازرگان جا خورد. فهمید حرف جالبی نزده، اما جمع و جور کرد و گفت: اسم خانومها بد دررفته وگرنه آقایون بیست و چهارساعته از این حرفها میزنن.
«حقیقتش نه. اما یه چیزی هست که…»
منمن کنان پیشانیاش را خاراند.«با یکی صمیمی شده بود و هرازگاهی چایی میخوردن. البته این حرفی که بهت میگم مال خیلی وقت پیشه. تو این چند وقت از طرف خبری نبود و نجفی هم تو لک بود. یه چندباری زنگ زدم جواب نداد. از بالاییها پیگیر شدم، همه گفتن رفته مرخصی. من فکر کردم جدی جدی براش مشکلی پیش اومده تا اینکه تو پچپچهای اساتید متوجه شدم قراره جدا بشه از خانومش، البته خیلی از این ماجرا میگذشت.»
«من منظور شما رو درک نمیکنم، یعنی چی؟»
«والا دختره رو من هم نمیشناختم. اما خب انگار از دانشجوهای ارشد بود. ندیده بودمش تو دانشگاه.»