vinesh وینش
vinesh وینش

 

سایت معرفی و نقد کتاب وینش همکاران

محمدعلی جمالزاده؛ راهگشای داستان فارسی

در ادبیات فارسی معاصر چهره‌های تأثیرگذاری هستند که هرکدام به علتی مطرح و ماندگار شده‌اند. وینش قصد دارد هر ماه با عنوان «قلم ماندگار» پرونده‌ای برای یکی از این نویسندگان تهیه کند. در این پرونده‌ها ضمن معرفی نویسنده و آثارش، دلیل مطرح شدن و ماندگاری یا بحث‌برانگیزی آثار او طرح می‌شود تا فرصتی برای آشنایی و نگاه دقیق‌تر به فعالیت‌های ادبی معاصر داشته باشیم. یازدهمین پرونده این مجموعه به محمدعلی جمالزاده اختصاص دارد.

 

 

  این مقاله را ۱۵ نفر پسندیده اند

 


 

 

محمدعلی جمالزاده؛ راهگشای داستان فارسی

 

 

محمدعلی جمالزاده راهگشاست؛ او آغازگر راهی بود که می‌توان آن را داستان‌نویسی به شکل امروزی در ادبیات فارسی دانست. درست است که ما پیش از این داستان و قصه داشتیم، یا حتی تجربه‌هایی نزدیک به شکل امروزی داستان، اما جمالزاده بود که آن را به شکلی درست و آگاهانه به‌کار برد.

 

اهمیت جمالزاده تنها در این نیست که داستان کوتاه به معنی فنی و امروزین آن نوشت، بلکه درعین‌حال آن را همراه با حال و هوای شرقی و موضوعات اجتماعی ایران کرد. موضوعات اجتماعی او اگرچه مسائل آن زمان ایران یعنی حدود صدسال پیش بودند، اما نگاه و بیانش به شکلی است که این داستان‌ها هنوز هم خواندنی هستند و با خواننده امروز ارتباط می‌گیرند.

 

اولین اثر چاپ شده جمالزاده یکی بود یکی نبود است که آن را طی چهارسال نوشت. برای آشنایی بیشتر با این مجموعه داستان و ویژگی‌هایش، مطلب افسانه دهکامه را بخوانید.

 

 

حالا که با اولین اثر چاپی جمالزاده و ویژگی کار او آشنا شدید، خوب است که معرفی هم از زندگی و روزگارش داشته باشیم. در کنار آن کتاب دیگرش به اسم دارالمجانین را معرفی می‌کنیم که گوشه چشمی هم به صادق هدایت داشته و در روزگار خودش سروصدا بپاکرده.

 

 

درباره اهمیت کار جمالزاده و تأثیرش در داستان کوتاه فارسی کتاب بسیار خوبی توسط دو پژوهشگر غیر ایرانی هم نوشته شده. میشل کویی پرس سال 1362 از دانشگاه تهران مدرک دکترا گرفت و موضوع دانشنامه‌اش جمالزاده بود. این اثر در کتابی با نام سرچشمه‌های داستان کوتاه فارسی به چاپ رسیده و در اینجا می‌توانید با آن آشنا شوید.

 

 

باوجود اهمیت کار جمالزاده در حوزه داستان‌نویسی، آثار او فقط محدود به داستان نیست. جمالزاده در دهه 40 کتابی با نام خلقیات ما ایرانیان منتشر کرد که انتقادی بود و گویا باعث شد بعد از مدتی گذرنامه‌اش هم توقیف شود!

 

درهرحال این موضوع نشان می‌دهد که جمالزاده نسبت به مسائل و ویژگی‌های جامعه ایران حساس بود و نگاهی تیزبین داشت و شاید همین آثارش را تا این زمان خواندنی کرده.

 

با مطلب مژگان خاکی بیشتر با این اثر آشنا شوید.

 

 

حالا که نزدیک نوروز است و کم‌کم حال و هوای عید وارد زندگیمان می‌شود، بد نیست که نگاهی به مجموعه دیگری از آثار جمالزاده بندازیم با نام قصه‌های کوتاه برای بچه‌های ریش‌دار.

 

نوروز هم در این مجموعه حضور دارد گرچه مثل بیشتر آثار جمالزاده نقد اجتماعی است و زبانی طنزآگین دارد.

 

 

بد نیست اشاره کنیم که در چندسال گذشته جشنواره‌ای ادبی با نام جایزه جمالزاده در اصفهان برگزار شد. گرچه این سال‌ها از رونق جشنواره‌های ادبی کاسته شده ولی برای آشنایی بیشتر با این جایزه مطلب زیر را بخوانید.

 

 

آیا شما هم اثری از جمالزاده را خوانده‌اید؟ نظرتان درباره او چیست؟ با ما به اشتراک بگذارید.

 

 

 

 

محمدعلی جمالزاده

 

نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *